Program våren 2025
Gaza – hva nå??
Ved Marte Heian Engdal
Onsdag 5. februar 2025
Kl 13:00 i Buen kulturhus
De aller fleste av oss kjenner historien som startet syvende oktober 2023, da Hamas angrep Israel fra Gaza og tok med seg 240 gisler, tilbake lå 1200 drepte voksne og barn. Dette var den største massakren på jøder siden holocaust. Israel besvarte angrepet med bombeangrep, blokade og senere bakkeinvasjon. Helsemyndighetene på Gaza meldte i desember om rundt 45000 drepte og 107000 sårede.
Under tittelen «Gaza – hva nå??» vil hun snakke om situasjonen nå og perspektivene framover.
Marte Heian Engdal er historiker og forfatter, kjent for mange som kommentator på utenriksfeltet med Midtøsten som spesialfelt. Hun har en doktorgrad fra Universitetet i Oslo, og har en bred internasjonal erfaring. Hun arbeidet i flere år med internasjonalt konfliktdiplomati, og har blant annet bodd i Libanon, Jerusalem og Washington DC. I 2018 kom hun ut med boken Israel: «Historie, politikk og samfunn». Våren 2024 kom boken: «Et Gazaliv – familien, flukten og det tapte landet». Begge fikk strålende kritikker.
Glimt av natur og historie i Antarktis
Ved Carl Erik Kilander
Onsdag 5. mars 2025
Kl 13:00 i Buen kulturhus
Carl Erik Kilander har hatt ulike roller i norsk naturforvaltning gjennom hele sitt yrkesliv. Han har sin utdanning fra Norges Landbrukshøgskole (nå Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU). Kilander har jobbet som naturverninspektør hos Fylkesmannen i Vest-Agder, vært distriktssjef og miljørådgiver i Statskog og var i to år miljøvernsjef hos Sysselmannen på Svalbard. De siste 12 årene var han ansatt i Statens naturoppsyn og var blant annet prosjektkoordinator for fjerning av 6700 norskættede reinsdyr på den sub-antarktiske øya Sør-Georgia i Sørishavet.
I tillegg til sitt langvarige yrkesengasjement for natur og miljø har Kilander også vært fasinert av polarhistorie og naturfotografering. I ferieperioder og senere som pensjonist har han vært naturguide og foreleser i polarhistorie på en rekke ekspedisjonscruise til både Arktis og Antarktis.
Foredraget vil ha form av et lysbildekåseri med fokus på natur, dyreliv og historisk viktige steder i Antarktis og Sørishavet. Kilander har siden 2012 bodd på Farestad på Skjernøy.
Kunstig intelligens og menneskelig ansvar
Ved Elisabeth Austad Asser
Onsdag 2. april 2025
Kl 13:00 i Buen kulturhus
Vi står ved starten av en revolusjon der kunstig intelligens kommer til å endre de fleste sider av samfunnet slik vi kjenner det i dag. I enkle ordelag gir Elisabeth innblikk i teknologiens muligheter, hvorfor den er så mektig, hva vi bør passe på og hvordan vi kan sikre at den tjener oss på gode måter slik at vi former et samfunn vi alle både kan og ønsker å leve i.
Elisabeth Austad Asser har doktorgrad i kunstig intelligens og etikk fra Universitetet i Agder og har over tyve års erfaring innen digitalisering, markedsføring og endringsledelse fra flere store virksomheter i Norge. Hun er en aktiv samfunnsdebattant og foredragsholder og jobber til daglig som Direktør for Bærekraft i Sparebanken Sør.
Russland og Verden
Ved Geir Hønneland
Onsdag 14. mai 2025
Kl 13:00 i Buen kulturhus
Hva er Russlands plass i verden? Er landet en del av Europa eller noe helt annet? Dette er de evinnelige spørsmål i russisk utenrikspolitikk – og verdensanskuelse. Foredraget tar oss gjennom hovedstrømninger i dette verdensbildet og viser hvordan de kommer til uttrykk i så vel hverdagsliv som storpolitikk hos vår nabo i øst.
Geir Hønneland er statsviter, seniorforsker og tidligere direktør ved Fridtjof Nansens Institutt. Han har særlig forsket på russisk politikk og identitet og internasjonale relasjoner i Arktis og havrett. Han har vært generalsekretær i Den Norske Helsingforskomite og leder av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
Han er fra Mandal.