Program høsten 2024
Vann – en livsviktig ressurs under økende press
Ved Lene Merete Tallaksen
Onsdag 25. september 2024
Kl 13:00 i Buen kulturhus
Verdens vannressurser er under et økende press, noe som skyldes både et økende forbruk av vann samt klimaendringer. I dette foredraget vil jeg innledningsvis snakke litt om hydrologi som fag – vitenskapen om vannets forekomst, kretsløp og fordeling på landjorden. Hydrologi omfatter også fysiske og kjemiske egenskaper, samt hvordan det påvirkes av omgivelsene og menneskelig aktivitet. Hvor mye vann som er tilgjengelig på et gitt sted varierer både med hvor i verden vi er og med tid på året. Noen ganger er det for mye vann (flom), andre ganger for lite (tørke), og noen ganger er vannet av en så dårlig kvalitet at det ikke kan benyttes. De mange ulike aspekter med vann og dets interaksjon med omgivelsene vil bli illustrert med en rekke eksempler – både fra Norge og ellers i verden.
Lene Merete Tallaksen er professor i hydrologi ved Universitetet i Oslo, hvor hun har vært ansatt siden 1996. Hun har en doktorgrad innen lavvann og tørke, et tema som fortsatt er sentralt i forskning, da med fokus på Europa. Spesielt ser hun på årsak til – og konsekvenser av – hydrologiske ekstremer (flom og tørke), samt hvordan forekomsten av ekstremer har endret seg i nyere tid. Hun underviser et bredt spekter av kurs, og har veiledet en rekke master og phD studenter i inn og utland. Internasjonalt samarbeid står sentralt og omfatter en rekke EU-prosjekter samt forskersamarbeid med utviklingsland.
Hun har familiær tilknytning til Mandal.
De nye silkeveiene – fra Kina via Afrika til Norge
Ved Einar Lunde
Onsdag 30. oktober 2024
Kl 13:00 i Buen kulturhus
Kina er på alles lepper. USA, NATO, Russland, EU, Taiwan, Afrika – og også lille Norge – alle er vi opptatt av Kina og hva Kina pønsker på. PST i Norge går så langt som å si så sent som i februar 2024 at Kina utgjør den største trusselen mot Norge!
Kina viser muskler. De er langsiktige. De har store ting i kikkerten. For tro det eller ei, den raskeste økonomiske veksten i verden har i mange år nå vært i svarte Afrika. Og det uten at de fleste av oss har visst noe om det. Og kanskje mest pirrende – Kina har vært selve lokomotivet i denne veksten. Men Kina tenker videre enn Afrika. De gjenoppliver den gamle Silkeveien. Er det noe å bry seg om? De satser ikke bare på en, men flere. Det største prosjektet verden har sett faktisk. Og land ser på Kina som en trussel, de får bakeroversveis. Det gjelder altså også Norge.
Einar Lunde var nyhetsanker i Dagsrevyen i 40 år. Han var NRKs Afrika-korrespondent og har besøkt Afrika over 120 ganger. Han jobber som konferanse- og debattleder, holder forestillinger, foredrag og kåserier og er reiseleder i Sør-Afrika, Tanzania-Zanzibar, Etiopia, Zimbabwe, Zambia og Botswana for Temareiser Fredrikstad.
Han holder regelmessig forelesninger/forestillinger om sine opplevelser som tidsvitne under Apartheid i Sør- Afrika, om Kina i Afrika og om utviklingen i Etiopia.
Einar har skrevet to tidløse opplevelsesbøker som er kommet ut i til sammen 22 opplag.
Ord og frihet. Dialog i konfliktens tid
Ved Jørgen Watne Frydnes
Onsdag 20. november 2024
Kl 13:00 i Buen kulturhus
Under denne tittelen vil han snakke om arbeidet på Utøya etter 22. juli, arbeidet i Nobelkomiteen og ytringsfrihet fra Norsk PEN (fond for ytringsfrihet).
Jørgen Watne Frydnes er generalsekretær i Norsk PEN. Han er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo, har mastergrad fra the University of York, 12 års erfaring fra Leger Uten Grenser. Fra 2011 til 2023 var han daglig leder for Utøya og ansvarlig for gjenreisningen etter 22. juli. Jørgen er leder av Den Norske Nobelkomite, styremedlem i Den Norske Helsingforskomite og leder av rådet til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter.
Han har aner fra Mandal.
Høstens presidentvalg USA – en analyse av valgresultatet
Ved Alf Tomas Tønnesen
Onsdag 11. desember 2024
Kl 13:00 i Buen kulturhus
Presidentvalget i 2024 har blitt omtalt som det viktigste i amerikansk historie. I desember vet vi trolig hvem som skal velges inn som ny president i USA 20. januar 2025.
Valget er det første siden 1892 mellom en sittende og en tidligere president. Foredraget vil analysere hvilke konsekvenser dette kan få for USA som nasjon og USAs forhold til verden.
Alf Tomas Tønnesen er førsteamanuensis i engelsk, med spesialisering i amerikansk kulturlandskap ved UIA. Han har doktorgrad i Nord Amerikakunnskap fra UIO 2008. Han jobbet ni år ved Høgskolen i Volda før han startet arbeidet ved UIA. Han har skrevet kronikker for en rekke aviser, deriblant Aftenposten og Fædrelandsvennen, og er medforfatter av ulike lærebøker. I perioden 2019 – 2023 var han President for Nordic Association for American Studies.