Høstens presidentvalg USA

– en analyse av valgresultatet

Referat fra møte i Buen kulturhus 11.12.2024. kl 1300 Alf Tomas Tønnesen.

Alf Tomas Tønnesen er førsteamanuensis i engelsk, med spesialisering i amerikansk kulturlandskap ved UIA. Under ovennevnte emne tok han for seg Donald Trumps comeback, årsaker og konsekvenser. Blir hans andre periode like «kaotisk» som den første, eller er han nå mer forberedt og organisert?

Ved valget fikk Trump over 50% av stemmene, noe som svært sjelden har vært tilfelle med republikanske presidenter. Det virker som han er mer organisert, og nå legger stor vekt på å utnevne ministre blant hans nære støttespillere. Men det har også medført at gamle «synder» har kommet fram i lyset blant en del av kandidatene, og det ser ut til at flere må trekke seg. Så kabalen ser ikke helt enkel ut.

Trump har ved valget i år fått en ny viktig støttespiller, som har medvirket tungt økonomisk i valgkampen, Elon Musk, Teslaeier og verdens rikeste mann. Hvordan dette samarbeidet vil utarte seg er noe mange stiller et stort spørsmålstegn ved. Trump har varslet omfattende tollsatser på varer spesielt fra Kina, noe som vil påvirke prisene på teslabilene, som nå i stor grad produseres i Kina.

Trump gjorde som nevnt et godt valg, og framstår nå mer selvsikker enn noen gang. Han er ekspert på å utnytte verbal kommunikasjon i «skuddøyeblikket», og fikk i sin første presidentperiode gjennomført en god del innen grensekontroll og økonomi. Lederegenskaper og evne til å behandle folk, ligger svært langt under «pari». Det gjelder å få fram sitt eget ego. «I alone can fix it». Maktfordelingsprinsippet er et heller ukjent begrep. Bob Woodward, en meget kjent journalist, blant annet i forbindelse med Watergatesaken, har skrevet tre bøker om Trump, hvor han påpeker blant annet dette.

Han hadde i sin første presidentperiode et annet og positivt forhold til Russlands president Putin, enn tidligere presidenter har hatt. Dette forholdet mente foredragsholder ville bli noe mer avmålt og kjøligere i kommende periode. Kina synes i kommende år til å bli hans «hovedmotstander».

Under foredragsholders analyse av valget, kom det fram at hans største stemmeprosent kom fra unge menn og folk med lav utdannelse, og de viktigste sakene var lav tillit til sittende regjering, dårlig økonomisk utvikling for mange velgergrupper, høy prisstigning, inflasjon og deltakelse i for mange kriger.

Den udiskutable valgseieren gir den nye presidenten omfattende mulighet for å styre, med flertall i begge kamre. Men at dette kan være en trussel for demokratiet, mente han kunne være svært vanskelig, da det kun trenges 4-5 representanter fra eget parti som stemmer med opposisjonen for å unngå det nødvendige 3/4 flertall. Massedeportasjon av ulovlige innvandrere som Trump har lovet å gjennomføre, stiller mange seg tvilende til gjennomføringen av.

Truslene om å trekke USA ut av Nato mener mange er trusler for å få natomedlemmer med lavt forsvarsbudsjett til å øke sitt økonomiske bidrag til eget forsvar. Ukrainas evne til å føre sin forsvarskamp mot Russland er helt avhengig av støtten fra USA, noe Trump har truet med å redusere eller fjerne. Dette er et stort usikkerhetmoment for utviklingen i Europa ved et årsskifte.

Et meget interessant og dagsaktuelt foredrag, som opptar de fleste.

Det var 57 frammøtte.

Evert Knutsen

Referent

Scroll to Top