Hjernen og aldring – myter og realiteter

Referat fra møte i Buen Kulturhus 15. mai 2024 kl 1300: ”Hjernen og aldring – myter og realiteter”. Per Alf Brodal.

Foredragsholder er lege og professor emeritus ved Universitetet i Oslo, hvor han har drevet med undervisning og hjerneforskning. Han har særlig interessert seg for grunnleggende betingelser for læring i alle aldre.

Foredraget ble innledet med en grov gjennomgang av hjernens oppbygging, og hvordan 100 milliarder hjerneceller kommuniserer med hverandre via synapser, som er et kontaktsted mellom en nervecelle og en muskelcelle eller kjertelcelle. Disse styrer tanker, følelser og biologisk grunnleggende handlinger.

Ved aldring reduseres hastigheten i kommunikasjonen, antall nerveceller minsker normalt ikke, men hjernen skrumper og ledningsnettet mellom dem stivner, alt går litt tregere, man trenger mer tid for å gjennomføre ting, muskelmassen reduseres. Erfaring, utdannelse, yrke, trening med mer, kan bremse reduksjon av hastigheten, men prosessen skjer uansett, det er en del av livet.

Per-Alf-Brodal
Per Alf Brodal

Emnet kan synes litt ”tørt og kjedelig”, men foredragsholder fremførte emnet på en så enkel, positiv og humoristisk måte at latteren runget i salen ved mange anledninger. Han er jo selv kommet et stykke opp i årene, og nevnte flere eksempler fra sitt eget liv, blant annet når han skulle ha sønnen til å hjelpe med selvangivelsen, og beskjeden her var at: ”Det går fryktelig sent med deg nå”. Kanskje andre enn undertegnede kjenner seg igjen her.

Hva kan man så gjøre for å forsinke aldringsprosessen, som selvsagt kan være sterkt variabel fra person til person? Han hadde svært liten tro på alle de ”mirakelkurene” som finnes i utallige varianter på markedet. Men om man selv føler at de hjelper er bare å fortsette. Løser man kryssord hjelper dette på akkurat det. Fysisk trening er i alle fall bra for fysikken, men bør foregå på hensiktsmessig måte, mer trening betyr ikke nødvendigvis bedre resultat. Noe av det viktigste er drive med det man har lyst til, det som er viktig for deg. Og for all del driv aktiviteter med forsiktighet som ikke medfører at man brekker lårhalsen. Et godt og variert kosthold og hvile er viktig, men for mye hvile eller inaktivitet bør unngås. Og opprettholde en god hørsel slik at man kan følge med i forsamlinger er viktig. Legemidler kan ha en forsterket virkning ved høyere alder og man må være skeptisk til antall varianter av medisiner som foreskrives.

Evert Knutsen

Styremedlem/referent.

Scroll to Top