Dialog i konfliktenes tid

Referat fra møte i Buen kulturhus 20.11.24. kl 1300 ved Jørgen Watne Frydnes


Under denne tittelen snakket han om arbeidet på Utøya etter 22. juli, Nobelkomiteen og arbeidet i Norsk Pen.

Mange av disse aktivitetene er relatert til hverandre. Utøya som er en liten øy i Tyrifjorden, med slitt natur, fikk oppleve det største terrorangrep på mer enn et kvart århundre. Han var på Sollihøgda på vei for å hjelpe til med arrangementet da det smalt. Erfaringen med å håndtere terror var minimal, da det ble hans oppgave å takle sorg og savn og samtidig legge til rette for å finne en vei framover. Han fant fort ut at det var viktig å være litt naiv og ikke forsøke å løse alle problemer på en gang.

Det ble mye reising land og strand rundt, selvsagt mye trist og vanskelig, men også mye positivt i møte med sørgende pårørende og impliserte. Han fikk god støtte av AUF og Arbeiderpartiet og andre. Erfaringer fra Leger Uten Grenser i Afganistan, Somalia og andre land, var også en god ballast. Å bli møtt med uttalelse fra en etterlatt som: «Du er som reinkarnasjon av Breivik», gjorde at han mange ganger var i tvil om sine forutsetninger for å kunne gjennomføre oppdraget. Men han fant at tvilen kunne være en god forutsetning for gode ideer.

Med tiden som hjelp og stor innsats fra mange, vendte øya litt etter litt tilbake til et sted for forsoning og fred for framtiden. Han siterte den finske presidenten Martti Ahtisaari: «Fred er spørsmål om vilje».

Jørgen Watne Frydnes er utdannet statsviter fra UIO, har mastergrad fra The University of York, generalsekretær i Norsk Pen, 12 års erfaring fra Leger Uten Grenser, leder for Nobelkomiteen, styremedlem i Den Norske Helsingforskomiteen og leder for rådet til Arkivet Fred- og Menneskerettighetssenter. Fra 2011 til 2023 var han leder for gjenreisingen etter 22. juli.

Norsk Pen

Autoritær lederstil er på sterk frammarsj og er en sterk trussel mot demokratiet i stadig flere land. En del opponerer, noen blir sinte, andre tier eller stikker seg bort. Noen selvsagte demokratiske rettigheter som frihet, fred og ytringsfrihet er under sterkt press. Disse rettigheter er opparbeidet over en lengre tidsperiode, men å glemme dem synes for mange å ta svært kort tid. Hvem var offer, hvem var overgriper ? Hukommelsen kan være svært variabel. Han trakk fram Romanifolket og jødenes holocaust som eksempler.

Nobelkomiteen består av fem personer som velges for seks år av gangen. Fredsprisen ble opprettet av Alfred Nobel i 1895. Oppfinneren innså at hans oppfinnelse hadde mange positive egenskaper, men også det motsatte. Han døde året etter i 1896. Sverige var på den tid en stormakt i Europa. Utvelgelsen av prisvinner tar utgangspunkt i et stort antall kandidater i starten, deretter samarbeide med fagekspertise fram til annonsering av vinner i oktober og utdeling i desember.

Et utmerket og interessant foredrag, med 82 tilhørere.

Evert Knutsen

Referent

Scroll to Top